L’activitat l’organitza Espai Ambiental Cooperativa i ISGlobal i des de 2022 comptem amb la col·laboració d’EIT Urban Mobility. Aquesta acció és possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, ja que rebem una subvenció d’Ajuts Generals, de la línia d’Ecologia Urbana.
En el Park(ing) Day BCN les entitats que hi participen s’encarreguen de cercar la plaça i ocupar-la.
Nosaltres cridem a participar-hi, coordinem l’activitat, demanem els permisos d’ocupació de la via pública i gestionem una assegurança de responsabilitat civil per a cobrir l’esdeveniment.
Les inscripcions estaran obertes del 25 d’abril fins el 12 de juny de 2023.
Inscripcions aquí: link.
Enguany realitzarem 3 sessions informatives sobre l’edició Park(ing)Day 2023. Cada reunió és independent i no cal assistir a totes.
La primera reunió està destinada a les entitats novells i tindrà lloc el 15 de maig a les 18 h.
La segona reunió serà el 29 de maig a les 18 h i està oberta a totes les entitats.
L’última reunió serà presencial el dia 12 de setembre, també a les 18 h.
Podeu apuntar-vos a les diferents reunions informatives mitjançant aquest enllaç.
Espai Ambiental Cooperativa i ISGlobal, que som les organitzadores, ens encarregarem de demanar els permisos.
En el moment que tinguem els permisos, uns dies abans de l’acció, us passarem una còpia, via mail, que haureu de tenir disponible a la plaça d’aparcament.
ES MOLT POSSIBLE QUE HO REBREM A ÚLTIMA HORA, EL DIA ABANS. (no us amoïneu)
També us donarem instruccions, al setembre, del que haureu de fer en cas d’accident.
L’assegurança és de responsabilitat civil per a cobrir l’esdeveniment. També en tenim una per a les persones voluntàries.
IMPORTANT: L’Ajuntament no reserva places. Ni tampoc reparteix senyalització de prohibit aparcar.
Només les organitzadores podem intentar demanar tanques en el cas que el vostre públic sigui infantil (ex. escoles, casals infantils, etc.) o de diversitat funcional.
Recordeu que és una activitat que la gràcia és la improvisació i l’espontaneïtat.
Recomanem imaginació i paciència, i escollir bé el lloc on fer la vostra instal·lació, per evitar ensurts, o que no pugueu muntar.
Hi ha gent que aparca uns dies abans el seu cotxe. Hi ha gent que matina molt. Altres persones posen cartells uns dies abans als cotxes. De vegades hem hagut d’esperar una mica.
En el cas que, en coordinació amb altres entitats, demaneu 3 o més places per muntar un seguit de parades i generar més impacte, l’Ajuntament de Barcelona podrà retirar els cotxes als llocs senyalitzats.
No cal que ocupeu exactament el carrer i número demanat al permís, perquè les places d’aparcament poden no coincidir, però sí que us demanem que les ocupeu aproximadament a prop. És per si la policia urbana us ve a demanar el permís, que aquest pugui coincidir aproximadament.
1. Prioritzeu escollir Zona Blaves. Les Zones de Càrrega i Descàrrega, Zones Verdes o de Residents són més difícils que es quedin lliures. Prioritzeu en aquest ordre si no teniu altres possibilitats.
2. Busqueu la màxima seguretat, escolliu carrers amb poc trànsit de cotxes i d’autobusos, i prou amples per tenir-hi visibilitat. Per exemple amb carrer de zona 30.
3. Les places ocupades han de tenir una barrera física que separi la plaça de la part dels cotxes que circulen, per seguretat. Aquesta barrera pot ser feta de testos, plantes, palets, etc.
4. Garantiu l’accessibilitat. Tot i que no utilitzareu la vorera, assegureu-vos que no està ocupada per elements o construccions semipermanents que impedeixin l’accés de visitants (pàrquings-bici, quioscos …)
5. Si el vostre espai no té ombres, penseu a crear-les, al setembre encara tenim molta calor i sol.
6. A l’hora d’escollir una plaça, poseu al formulari un rang del carrer aproximat entre números de portals. Serà més fàcil per trobar-hi lloc. Nosaltres us demanem una ubicació aproximada de la plaça per una qüestió de permisos i assegurances.
7. En el cas que estiguem en un escenari postpandèmia sense confinament: per assegurar que tindreu visites, poseu la plaça en un carrer concorregut de gent i accessible.
8. Intentarem demanar permís, per ocupar la via pública en el cas que no aconseguir llocs lliures si els cotxes no roten, segons l’escenari en el qual estem.
9. Recordeu garantir les mesures d’higiene i de seguretat.
Només en poden demanar els centres que treballin amb infants o persones amb diversitat funcional.
Tot i així, l’Ajuntament intenta posar-ne totes les que demanem.
Perquè sigui una acció emmarcada dins del Park(ing) Day, és imprescindible que es transformi una plaça d’aparcament de cotxes.
No tenim permís per ocupar les voreres.
Recordeu que la mida de les places son de: 2,5m x 5 m = 12,5 m2
L’espai pot transformar-se en gairebé qualsevol cosa, tenint sempre en compte que el missatge que volem donar i explicar en relació amb el Manifest.
La idea original és informar, sensibilitzar i inspirar la transformació cap a un model millor de ciutat.
Podeu mirar què han fet altres entitats altres anys per inspirar-vos!
Es preveu que, pels efectes de la crisi climàtica, cada vegada hi hagi més freqüència i intensitat d’onades de calor. Per aquest motiu, les places de pàrquing ocupades poden ser utilitzades també com a refugi climàtic, a l’hora que es fa ressò sobre la necessitat que les nostres ciutats siguin espais saludables que aportin confort.
Habitualment els tenim el dia abans a la tarda o el mateix dia. O inclús algun cop ens els ha donat després de l’esdeveniment.
No hi ha problema, amb això, no us amoïneu. Però els permisos, sí que els hem de demanar obligatòriament. No podem ocupar el carrer sense treballar-ho amb l’ajuntament, per risc, per l’assegurança i perquè es un projecte subvencionat.
Els permisos es demanen al juny per que cada districte és un món i estem durant l’estiu treballant amb els tècnics de l’ajuntament perquè ho tinguin per a l’esdeveniment.
El departament d’Ecologia Urbana ho treballa cada any amb Guardia Urbana per no tenir cap problema, però normalment els districtes són lents.
No. El format de funcionament és el d’autorganització: cada entitat s’organitza en les qüestions de disseny i ocupació, de manera que cada entitat té autonomia de fer el seu Park. Sé que podem ajudar a enviar algun mail de demanda de materials entre entitats.
Intenteu que els materials siguin reutilitzables i no genereu residus fruit de la instal·lació.
Les entitats podeu consultar els Banc de recursos ambientals de la ciutat per fer activitats més sostenibles. Teniu la informació ampliada i les condicions de préstec en de la ciutat per trobar materials.
Aquest 2023 podrem fer servir els Ateneus de Fabricació per fer tòtems, que vam dissenyar l’any passat, en horaris i dies més flexibles.
La idea és que cada entitat tingui els seu tòtem identificatiu per donar-li visibilitat al Par(ing) day i on poder penjar les activitats relacionades.
Esteu atentes a la nova informació!
En el cas de que vulgueu muntar un ‘Parklet’ o un ‘Park’ tot l’any, poseu-vos en contacte amb nosaltres que intentarem ajudar-vos amb l’experiència d’altres entitats.
No. Aquest és un esdeveniment no comercial. No està permès vendre res, ni promocionar o anunciar productes i serveis.
Però les entitats sí podeu usar el vostre logotip i explicar els vostres projectes.
El Park(ing) Day té lloc durant tot el dia, de 9 a 21h.
Nosaltres comunicarem a la programació si hi sereu durant el matí de 9 a 14h, a la tarda de 14 a 21h, o tot el dia de 9 a 21h. Una opció és compartir aparcament amb altres entitats: una ocupa al matí i l’altra a la tarda. Recomanem aquest horari pel poder trobar-hi lloc a les places de cotxes.
És important estar a la plaça durant el temps que us heu compromès, perquè poden venir persones de tota la ciutat a visitar-la.
No demanarem permís per ocupar de nit. Però si hi ha algú que ho vol fer per si sol, endavant; nosaltres només demanarem dins d’aquest horari. Fora d’aquest rang l’entitat s’haurà de fer càrrec dels permís i de l’assegurança.