Qui organitza l'activitat?

L’activitat l’organitza Espai Ambiental Cooperativa i ISGlobal i des de 2022 comptem amb la col·laboració d’EIT Urban Mobility. Aquesta acció és possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona, ja que rebem una subvenció d’Ajuts Generals, de la línia d’Ecologia Urbana

En el Park(ing) Day BCN les entitats que hi participen s’encarreguen de cercar la plaça i ocupar-la.

Nosaltres cridem a participar-hi, coordinem l’activitat, demanem els permisos d’ocupació de la via pública i gestionem una assegurança de responsabilitat civil per a cobrir l’esdeveniment. 

Quan s'obren les inscripcions i a on? Quin és el període?

Les inscripcions estaran obertes del 6 de maig fins el 13 de juny de 2024.

Inscripcions aquí: link. 

Quin és el calendari de reunions?

Enguany realitzarem 3 sessions informatives i de treball sobre l’edició Park(ing)Day 2024. Cada reunió és independent i no cal assistir a totes.

La primera reunió tindrà lloc el 8 de maig a les 18 h a l’Aula Ambiental sagrada Família, c/ de Lepant 281 (punt verd de barri). Us podeu inscriure en aquest enllaç.

La segona reunió està adreçada a noves entitats i ciutadania, que participen per primera vegada. Serà el 13 de maig a les 18 h, també a l’Aula Ambiental Sagrada Família, c/ de Lepant 281 (punt verd de barri). Us podeu inscriure en aquest enllaç.

L’última reunió serà presencial el dia 16 de setembre, a les 18 h. Lloc per definir.

Qui s'encarrega de demanar els permisos? I l'assegurança?

Espai Ambiental Cooperativa i ISGlobal, que som les organitzadores, ens encarregarem de demanar els permisos.

En el moment que tinguem els permisos, uns dies abans de l’acció, us passarem una còpia, via mail, que haureu de tenir disponible a la plaça d’aparcament. 

ES MOLT POSSIBLE QUE HO REBREM A ÚLTIMA HORA, EL DIA ABANS. (no us amoïneu)

També us donarem instruccions, al setembre, del que haureu de fer en cas d’accident. 

L’assegurança és de responsabilitat civil per a cobrir l’esdeveniment. 

Com ocuparem la nostra plaça d'aparcament? L'Ajuntament guarda les places? Ens donen tanques? I senyalització de prohibit aparcar?

IMPORTANT: L’Ajuntament no reserva places, ni reparteix senyalització de prohibit aparcar, excepte a les entitats que s’agrupin ocupant 4 o més places d’aparcament. En aquest cas heu de fer la sol·licitud al formulari d’inscripció. L’objectiu es fer pinya i generar espais participatius més grans, per guanyar visibilitat i repercussió de l’esdeveniment. No serveix per a una sola entitat.

Només les organitzadores podem intentar demanar tanques en el cas que el vostre públic sigui infantil (ex. escoles, casals infantils, etc.) o persones amb diversitat funcional.

Recordeu que és una activitat on la gràcia és la improvisació i l’espontaneïtat. 

Recomanem imaginació i paciència, i escollir bé el lloc on fer la vostra instal·lació, per evitar ensurts, o que no pugueu muntar. 

Hi ha gent que aparca uns dies abans el seu cotxe. Hi ha gent que matina molt. Altres persones posen cartells uns dies abans als cotxes. De vegades hem hagut d’esperar una mica.

En el cas que, en coordinació amb altres entitats, demaneu 4 o més places per muntar un seguit de parades i generar més impacte, l’Ajuntament de Barcelona podrà retirar els cotxes als llocs senyalitzats.

Hem d'ocupar exactament el carrer i número que demanem permís?

No cal que ocupeu exactament el carrer i número demanat al permís, perquè les places d’aparcament poden no coincidir, però sí que us demanem que les ocupeu aproximadament a prop. És per si la policia urbana us ve a demanar el permís, que aquest pugui coincidir aproximadament. Si és dona el cas, aviseu-nos per poder fer el canvi al mapa.

Instruccions: On posem el nostre 'Park'? Com escollim la nostra plaça?

1. Prioritzeu escollir Zona Blaves. Les Zones de Càrrega i Descàrrega, Zones Verdes o de Residents són més difícils que es quedin lliures. Prioritzeu en aquest ordre si no teniu altres possibilitats. Les podeu escollir en aquesta web.

2. Busqueu la màxima seguretat, escolliu carrers amb poc trànsit de cotxes i d’autobusos, i prou amples per tenir-hi visibilitat. Per exemple amb carrer de zona 30.

3. Les places ocupades han de tenir una barrera física que separi la plaça de la part dels cotxes que circulen, per seguretat. Aquesta barrera pot ser feta de testos, plantes, palets, etc.

4. Garantiu l’accessibilitat. Tot i que no utilitzareu la vorera, assegureu-vos que no està ocupada per elements o construccions semi-permanents que impedeixin l’accés de visitants (pàrquings-bici, quioscos …)

5. Si el vostre espai no té ombres, penseu a crear-les, al setembre encara tenim molta calor i sol.

6. A l’hora d’escollir una plaça, poseu al formulari un rang del carrer aproximat entre números de portals. Serà més fàcil per trobar-hi lloc. Nosaltres us demanem una ubicació aproximada de la plaça per una qüestió de permisos i assegurances.

7. Per assegurar que tindreu visites, poseu la plaça en un carrer concorregut de gent i accessible. 

8. Intentarem demanar permís, per ocupar la via pública en el cas que no aconseguir llocs lliures si els cotxes no roten, segons l’escenari en el qual estem.

9. Recordeu garantir les mesures d’higiene i de seguretat.

Puc demanar tanques?

Només en poden demanar els centres que treballin amb infants o persones amb diversitat funcional. 

Tot i així, l’Ajuntament intenta posar-ne totes les que demanem.

Puc ocupar una zona de motos? I la vorera?

Perquè sigui una acció emmarcada dins del Park(ing) Day, és imprescindible que es transformi una plaça d’aparcament de cotxes.

No tenim permís per ocupar les voreres.

Recordeu que la mida de cada plaça és de: 2,5 m x 5 m = 12,5 m2

En què puc transformar la meva plaça?

L’espai pot transformar-se en gairebé qualsevol cosa, tenint sempre en compte que el missatge que volem donar i explicar en relació amb el Manifest.

La idea original és informar, sensibilitzar i inspirar la transformació cap a un model millor de ciutat.

Podeu mirar què han fet altres entitats altres anys per inspirar-vos!

Es preveu que, pels efectes de la crisi climàtica, cada vegada hi hagi més freqüència i intensitat d’onades de calor. Per aquest motiu, les places de pàrquing ocupades poden ser utilitzades també com a refugi climàtic, a l’hora que es fa ressò sobre la necessitat que les nostres ciutats siguin espais saludables que aportin confort.

Quan ens arribaran els permissos? Es pot fer amb més antel·lació?

Habitualment els tenim el dia abans a la tarda o el mateix dia. O inclús algun cop ens els ha donat després de l’esdeveniment.

No hi ha problema, amb això, no us amoïneu. Però els permisos, sí que els hem de demanar obligatòriament. No podem ocupar el carrer sense treballar-ho amb l’ajuntament, per risc, per l’assegurança i perquè es un projecte subvencionat. 

Els permisos es demanen al juny per que cada districte és un món i estem durant l’estiu treballant amb els tècnics de l’ajuntament perquè ho tinguin per a l’esdeveniment.

El departament d’Ecologia Urbana ho treballa cada any amb Guardia Urbana per no tenir cap problema, però normalment els districtes són lents.

Facilitareu materials per muntar la plaça?

No. El format de funcionament és el d’autorganització: cada entitat s’organitza en les qüestions de disseny i ocupació, de manera que cada entitat té autonomia de fer el seu Park. Sí que podem ajudar a enviar algun mail de demanda de materials entre entitats. 

Intenteu que els materials siguin reutilitzables i no genereu residus fruit de la instal·lació.

Les entitats podeu consultar els Banc de recursos ambientals de la ciutat per fer activitats més sostenibles. Teniu la informació ampliada i les condicions de préstec en de la ciutat per trobar materials. 

La idea és que cada entitat tingui els seu tòtem identificatiu per donar-li visibilitat al Par(ing) day i on poder penjar les activitats relacionades.

Esteu atentes a la nova informació!

Puc muntar un 'Parklet' o un 'Park' per tot l'any?

En el cas de que vulgueu muntar un ‘Parklet’ o un ‘Park’ tot l’any, poseu-vos en contacte amb nosaltres que intentarem ajudar-vos amb l’experiència d’altres entitats. 

Puc fer publicitat comercial d'un producte a la meva plaça?

No. Aquest és un esdeveniment no comercial. No està permès vendre res, ni promocionar o anunciar productes i serveis.  

Però les entitats sí podeu usar el vostre logotip i explicar els vostres projectes.

Durant quant de temps puc ocupar la plaça? Puc fer-ho de nit?

El  Park(ing) Day té lloc durant tot el dia, de 9 a 21h.  

Nosaltres comunicarem a la programació si hi sereu durant el matí de 9 a 14h, a la tarda de 14 a 21h, o tot el dia de 9 a 21h.  Una opció és compartir aparcament amb altres entitats: una ocupa al matí i l’altra a la tarda. Recomanem aquest horari pel poder trobar-hi lloc a les places de cotxes.

És important estar a la plaça durant el temps que us heu compromès, perquè poden venir persones de tota la ciutat a visitar-la. 

No demanarem permís per ocupar de nit. Però si hi ha algú que ho vol fer per si sol, endavant; nosaltres només demanarem dins d’aquest horari. Fora d’aquest rang l’entitat s’haurà de fer càrrec dels permís i de l’assegurança.