El Park(ing) Day 2020 torna als carrers de Barcelona per a reivindicar una ciutat més verda i humana.

L’esdeveniment, que se celebrarà el pròxim 18 de setembre, comptarà enguany amb la participació de més de 65 entitats i l’ocupació de més de 100 places d’aparcament.

En el context de crisi global generat per la COVID-19, es fa prioritària la necessitat de construir ciutats i formes de viure-hi, perquè siguin respectuoses amb el medi ambient i la salut de generacions futures. Amb aquesta finalitat, diferents entitats i col·lectius s’organitzen i col·laboren un any més al Park(ing) Day 2020 per reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient.

Durant aquest esdeveniment, que se celebra a més d’un centenar de ciutats a tot el món i que a Barcelona tindrà lloc el 18 de setembre, la ciutadania transforma places d’aparcament en parcs, jardins i altres alternatives d’ús de l’espai públic. L’esdeveniment es construeix a partir de les propostes de les entitats participants i està finançat per l’Ajuntament de Barcelona. “Volem visibilitzar l’emergència climàtica i reivindicar que altres models econòmics i socials són possibles”, comenta Jennifer Coronado, membre d’Espai Ambiental Cooperativa, entitat coordinadora de l’esdeveniment. “És prioritari repensar les ciutats des de la comprensió de la relació humana amb el seu entorn directe i col·locar la salut i la vida al centre per contribuir a la generació d’espais més inclusius”, afegeix.

En l’edició 2020 participaran més de 65 entitats que organitzen diferents instal·lacions ocupant un total de 115 places d’aparcament. En elles, es desenvoluparà un ampli programa que comprèn diverses activitats: des de l’organització de tallers i espectacles per sensibilitzar els més petits, espais de lectura i relaxació o ciència ciutadana per al públic general.

Mesures de seguretat 

L’edició del 2020 s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies excepcionals provocades per la pandèmia de COVID-19. Per això, les entitats participants hauran de complir amb un protocol de seguretat elaborat per l’Ajuntament de Barcelona perquè les activitats es desenvolupin amb les mesures de prevenció adequades, com la distància física, l’ús de màscares i gels hidroalcohòlics o el límit a el nombre de persones que podrà haver-hi en cada plaça en funció de l’espai de la mateixa.

Inicialment, estava prevista una marxa amb bicicleta per reivindicar un model de mobilitat sostenible, saludable, segur i sostenible i que comporti una reducció de l’espai destinat al vehicle privat i un increment del verd a la ciutat. Finalment, aquesta activitat es durà a terme en format reduït, amb un límit de 25 participants, que han de complir les mesures de prevenció. L’acció consistirà en un trasllat de plantes en bicicleta des de la Plaça Universitat fins al Bicihub (Carrer Pere IV, 58) amb l’objectiu simbòlic d’”enverdir” els escocells buits de la zona.

Els ‘’Parklets’’: aparcaments enjardinats permanents 

Con el fin de dar un paso más allá en la recuperación del espacio urbano para la ciudadanía, dos entidades mantendrán en pie su instalación,  de manera permanente durante el próximo curso. Lo harán mediante la instalación de “parklets”, una estructura que pretende prolongar la extensión de la acera y facilitar un espacio de uso y disfrute para el viandante. Será el caso del Casal de Barri Transformadors del barrio del Fort Pienc (Carrer d’Ausiàs Marc, 60) y la librería feminista La Raposa en el barrio del PobleSec (Carrer de Tapioles, 47). Con esta acción, las entidades buscan que las reivindicaciones del Park(ing) Day perduren más allá del día del evento. 

Per tal de fer un pas més enllà en la recuperació de l’espai urbà per a la ciutadania, dues entitats mantindran en peu la seva instal·lació, de manera permanent durant el proper curs. Ho faran mitjançant la instal·lació de “parklets”, una estructura que pretén prolongar l’extensió de la vorera i facilitar un espai d’ús i gaudi per al vianant. Serà el cas de Casal de Barri Transformadors de barri de Fort Pienc (Carrer d’Ausiàs Marc, 60) i la llibreria feminista La Raposa al barri de Poblesec (Carrer de Tapioles, 47). Amb aquesta acció, les entitats busquen que les reivindicacions de Park(ing) Day perdurin més enllà del dia de l’esdeveniment.

Tota la programació del Park(ing) Day de Barcelona està disponible a: www.parkingdaybcn.org

#parkingdaybcn20

 

Premsa Espai Ambiental Cooperativa

Jennifer Coronado
info@espaiambiental.coop 
622 34 44 36