Park(ing) Day a Barcelona

El Park(ing) Day Barcelona és un esdeveniment anual que coordina Espai Ambiental Cooperativa i ISGLOBAL amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, des de l’any 2014.

Es tracta d’una acció performativa, de  sensibilització i reivindicativa, on diverses entitats, col·lectius i ciutadania en general, transformen de forma temporal places públiques d’aparcament  de cotxes en parcs, jardins i altres formes d’espai públic, amb l’objectiu  de reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el  medi ambient. Té lloc a diverses ciutats de tot el món.

 

Origen

Primera instal·lació del Park(ing) Day a San Francisco feta per Rebar Group, el 2005. 

Aquesta iniciativa va sorgir a la ciutat de San Francisco l’any 2005, on el col·lectiu d’arquitectes Rebar va proposar una nova manera de mostrar i expressar aquesta reivindicació que es fan a moltes ciutats de tot el món. Es pot trobar més informació de l’esdeveniment a nivell internacional al hashtag #ParkingDay

No sabem quantes ciutats en tot el món han arribat a participar exactament, però podria ser que cada any participessin més d’un centenar, des del 2005.

Veure l’article:   How Park(ing) Day Went Global https://www.citylab.com/life/2017/09/from-parking-to-parklet/539952/

Necessitem models de ciutats que deixin el cotxe-centrisme i posin al vianant en el centre, que fomentin la mobilitat sostenible i creïn espais amigables per les persones des d’una perspectiva d’urbanisme feminista.

Què reivindiquem amb el Park(ing) Day?

A l’Àrea Metropolitana de Barcelona el 50% de la contaminació és causat pel trànsit motoritzat. Barcelona és la ciutat d’Europa amb més densitat de vehicles per km² i es troba entre les 5 ciutats més contaminades d’Europa, superant els valors màxims de protecció de la salut que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i també els valors legals que marca Europa.

La mobilitat i transport sostenible és un dels àmbits prioritaris i més factibles on es pot actuar per fer front a l’emergència climàtica: cal reduir la presència i l’ús del transport privat motoritzat. I les ciutats tenen un paper molt clau en aquestes accions.

Necessitem models de ciutats que deixin el cotxe-centrisme i posin al vianant en el centre, que fomentin la mobilitat sostenible i creïn espais amigables per les persones des d’una perspectiva d’urbanisme feminista.