OLGA MARGALEF / @LA_DIRECTA | 23/09/2014

web-parkingday_1https://directa.cat/jardins-que-desplacen-cotxes

Més de 40 entitats van celebrar, el 19 de setembre a Barcelona, el Park(ing) day, una jornada d’abast internacional que reivindica la manca d’espai públic per les persones enfront del trànsit rodat en la trama urbana. Transformant per unes hores les places reservades per a l’aparcament de cotxes en parc, biblioteca o taller per reparar bicicletes, entitats educatives, ecologistes i veïnals entre d’altres van plantejar alternatives per a un nou model de ciutat.

Vora la Sagrada Família es va instal·lar un observatori d’ocells, mentre que a altres espais van aparèixer jardins exuberants o espais de lectura. A tocar de la plaça Gala Placídia, un dels punts que registra un dels nivells més alts de contaminació a Barcelona, un conjunt d’entitats educatives i de disseny va instal·lar una enorme piscina de fulles seques per representar l’arribada de la tardor. Desenes de nens van poder jugar en un espai que cada dia ocupa un cotxe. “És increïble veure com amb un element que és considerat de rebuig en la ciutat, com són les fulles seques, pot tenir tan potencial lúdic i educatiu”, deia somrient una de les organitzadores.

Desplaçar el vehicle privat

Per a Jennifer Coronado, d’Espai Ambiental, l’acció engloba diverses reivindicacions: “Demanem un altre model de ciutat, amb més espais verds i més sostenible, amb menys trànsit”. Les organitzadores denuncien que Barcelona és una ciutat dissenyada al voltant de les necessitats dels cotxes, on el 55% de la superfície està constituït per calçada, fet que redueix a menys de la meitat l’espai per al vianant. A més, la ciutat compta amb una densitat de vehicles molt elevada, que arriba als 5.900 turismes per quilòmetre quadrat, segons dades de l’Ajuntament. Valors així dupliquen els de ciutats com Madrid o València i són gairebé quatre vegades superiors als de Londres o Amsterdam. Les entitats asseguren que la qualitat de l’aire a la ciutat “és pèssima” per culpa, diuen, de l’elevat nombre de cotxes i motos que circulen cada dia.

Sancions i solucions

La situació ha arribat al punt que la Comissió Europea ha alertat i sancionat l’Ajuntament de Barcelona per la superació dels límits fixats per a certs contaminants en la Directiva Europea. En aquest sentit, Diego Duran, d’Ecologistes en Acció, afirma que les solucions per reduir el trànsit impliquen abaratir i millorar el transport públic i habilitar pàrquings als afores de la ciutat per dissuadir l’entrada a la ciutat de la gent que hi arriba d’altres poblacions (el 50% del trànsit diari).

Més enllà de la contaminació

El grup impulsor del Park(ing) day a Barcelona insisteix que la jornada vol anar més enllà de la reivindicació ecologista. “Pretenem mostrar com una gran part de l’espai públic és privatitzat en forma de pàrquing en lloc de ser un espai d’ús comú. Per què té més dret a usar l’espai públic un usuari del cotxe que algú que no en té?”, es pregunta Coronado. “Alhora, a Barcelona es facilita l’ús de l’espai públic per a beneficis privats, com les terrasses de molts bars, i se’ns priva o dificulta l’ús a moltes entitats o associacions”, insisteix. És amb la voluntat de revertir aquesta situació que el Park(ing) day exigeix l’anul·lació de l’ordenança del civisme i reivindica que el Pla d’Usos de cada districte hauria d’estar elaborat de forma conjunta amb la ciutadania.

Una iniciativa nascuda fa deu anys a San Francisco

La iniciativa va néixer el 2005 a San Francisco, quan un col·lectiu de dissenyadors va muntar un petit parc en una plaça de pàrquing de la ciutat estatunidenca. Volien demostrar que un ús diferent de l’espai públic privatitzat –pensat com a espai per aparcar– podria transformar la ciutat en benefici de tothom. En dues hores, tan bon punt la validesa del tiquet del parquímetre va expirar, van recollir la catifa de gespa, el banc i totes les plantes. La imatge, però, va donar la volta al món. Des d’aleshores la iniciativa s’ha contagiat arreu i, enguany, s’ha celebrat a 170 ciutats del món.

 

 

Jardins que desplacen cotxes per Orga Margalef